Just nu! - Lorem ipsum dolor sit amet, consecteturadipiscing elit.

Rectangle 39 (2) (1)

Strategiskt läge för
hela Västsverige

Göteborg Stallbacka Airport är en regional flygplats med stort fokus på ökad hållbarhet. Varje år trafikeras flygplatsen av mer än 100 olika flygplanstyper. Vår nuvarande linjetrafik till Stockholm, Visby och Sälen drivs av flygbolaget Västflyg.

Utöver linjeflyg har vi också fraktflyg, privatflyg och samhällsviktiga flyg som ambulansflyg. Sedan 2020 är vi beredskapsflygplats, vilket innebär att vi är redo att ta emot samhällsviktiga lufttransporter dygnet runt. 

En viktig del av vårt miljöarbete är att vi använder flygbränsle med högsta godkända inblandning av förnybart flygbränsle – för alla avgångar.

Vi satsar på
framtiden

Vi investerar kontinuerligt i infrastruktur och teknik för att möta framtidens krav på effektivitet och miljövänlighet. Med planer på utökad kapacitet och förbättrade förbindelser ser vi fram emot att växa tillsammans med nya och gamla partners. 

Vi är medlemmar i Fly Green Fund och Grön Flygplats, där vi arbetar för visionen om ett fossilfritt inrikesflyg 2030 och ett helt fossilfritt svenskt flyg 2045.

Historia

Göteborg Stallbacka Airports historia sträcker sig tillbaka till 1937 när Saab etablerade sig för att testa bombplan man tillverkade för det svenska flygplanet, vilket lade grunden för en lång och framgångsrik flygtradition i regionen. Efter andra världskriget fortsatte flygplatsen att utvecklas och blev en viktig knutpunkt för affärsflyg, fraktflyg och privatflyg.

År 1970 fick man tillstånd att bygga ut Flygplatsen och fyra år senare, år 1974, invigdes en ny terminal, hangar, torn och asfaltsbana. Detta banade väg för reguljärflyg till Stockholm, vilket snabbt blev populärt bland affärsresenärer och regionens invånare. 

Under 1980-talet fick flygplatsen ytterligare ett lyft när Fyrstads Flygplats AB bildades år 1984, vilket möjliggjorde en förlängning av landningsbanan och byggandet av en ny terminal. Passagerarantalet ökade stadigt och flygplatsen blev en allt viktigare länk mellan Västsverige och resten av landet. I samband med detta bytte man också namn till Trollhättan-Vänersborgs Flygplats AB.

Genom åren har flygplatsen gjort betydande investeringar för att möta resenärernas behov, inklusive uppgradering av landningshjälpmedel, modernisering av terminaler och förbättringar av inflygningssystem.

Göteborg Stallbacka Airports historia sträcker sig tillbaka till 1937 när Saab etablerade sig för att tillverka flygplan för det svenska flygplanet, vilket lade grunden för en lång och framgångsrik flygtradition i regionen. Efter andra världskriget fortsatte flygplatsen att utvecklas och blev en viktig knutpunkt för affärsflyg, fraktflyg och privatflyg.
År 1970 fick man tillstånd att bygga ut Flygplatsen och fyra år senare, år 1974, invigdes en ny terminal, hangar, torn och asfaltsbana. Detta banade väg för reguljärflyg till Stockholm, vilket snabbt blev populärt bland affärsresenärer och regionens invånare.
Under 1980-talet fick flygplatsen ytterligare ett lyft när Fyrstads Flygplats AB bildades, vilket möjliggjorde en förlängning av landningsbanan och byggandet av en ny terminal.
Passagerarantalet ökade stadigt och flygplatsen blev en allt viktigare länk mellan Västsverige och resten av landet.
Genom åren har flygplatsen gjort betydande investeringar för att möta resenärernas behov, inklusive uppgradering av landningshjälpmedel, modernisering av terminaler och förbättringar av inflygningssystem.
Trots utmaningar i omvärlden har Trollhättan-Vänersborgs flygplats alltid fortsatt att anpassa sig och växa. Efter pandemin återupptogs den reguljära trafiken 2022, med nya möjligheter för både affärs- och fritidsresenärer. Flygplatsen erbjuder idag smidiga och bekväma resor till och från Stockholm.
Med över 80 år av flyghistoria, modern teknik och en framåtblickande vision, fortsätter Göteborg Stallbacka Airport att utvecklas och växa.
Göteborg Stallbacka Airport har ett aktivt miljöarbete och har som mål att bli helt fossilfria. Därför övergick man till blyfri bensin år 2017, och idag använder man maximal tillåten inblandning av förnybart flygbränsle.
...läs mer

Trots utmaningar i omvärlden har Göteborg Stallbacka Airport (tidigare Trollhättan-Vänersborgs flygplats) alltid fortsatt att anpassa sig och växa. Efter pandemin återupptogs den reguljära trafiken 2022, med nya möjligheter för både affärs- och fritidsresenärer. Flygplatsen erbjuder i dag smidiga och bekväma resor till flera destinationer.

2023 gjorde flygplatsen ett strategiskt namnbyte från Trollhättan-Vänersborgs flygplats till Göteborg Stallbacka Airport för att stärka sin position som regional flygplats, spegla den pågående utvecklingen och attrahera en större marknad. Namnbytet gjordes i samband med vårt 40 års-jubileum med ett stort flygdagsevenemang.

Med över 80 år av flyghistoria, modern teknik och en framåtblickande vision, fortsätter Göteborg Stallbacka Airport att utvecklas och växa. 

Göteborg Stallbacka Airport har ett aktivt miljöarbete och har som mål att bli helt fossilfria. Därför övergick man till blyfri bensin år 2017, och idag använder man maximal tillåten inblandning av förnybart flygbränsle.

En viktig länk i
Sveriges krisberedskap

Vi är stolta över att vara en viktig del av Sveriges krisberedskap. Som beredskapsflygplats har Göteborg Stallbacka Airport en viktig samhällsfunktion genom att vara tillgänglig dygnet runt för samhällsviktigt flyg, oavsett tid på dygnet eller väderförhållanden.

Det innebär att vi alltid är redo att ta emot flygningar som är avgörande i kritiska situationer – som ambulansflyg med akuta organtransporter eller brandflyg för att bekämpa skogsbränder. Det kan också handla om viktiga insatser för polis eller kustbevakning och sjöräddning och andra akuta insatser.

Vi är stolta över att vara en viktig del av Sveriges krisberedskap. Som beredskaps-flygplats har Göteborg Stallbacka Airport en viktig samhällsfunktion genom att vara tillgänglig dygnet runt för samhällsviktigt flyg, oavsett tid på dygnet eller väderförhållanden. Det innebär att vi alltid är redo att

ta emot flygningar som är avgörande i kritiska situationer – som ambulansflyg med akuta organtransporter eller brandflyg för att bekämpa skogsbränder. Det kan också handla om viktiga insatser för polis eller kustbevakning och sjöräddning och andra akuta insatser.

...läs mer

Ägandeskap

Göteborg Stallbacka Airport ägs och drivs av Fyrstads Flygplats AB, som bildades 1984 och ägs av Trollhättans stad, Vänersborgs kommun, Uddevalla kommun och Lysekils kommun. Styrelsen är politiskt tillsatt och består av 4 ordinarie ledamöter och 4 suppleanter. Styrelsen anställer vd som är verksamhetsansvarig för driften av flygplatsen.

Nya hinder kan ha en negativ inverkan på flygtrafik, flygtrafiken kan t ex drabbas av restriktioner eller regularitetsförsämringar. Flygplatserna företräder luftfarten då intressen står mot varandra. Flygplatsen blir således sakägare och skall därför alltid tillfrågas då det gäller etableringar av höga hinder, kranar, byggnadsverk eller vindkraftverk inom flygplatsens influensområde. Detta gäller både fasta och tillfälliga hinder.

Fasta och tillfälliga hinder

Vid en flygplats finns olika skyddsområden för att flygtrafiken skall fungera på ett säkert sätt. De olika ytorna har fastställts i internationella regelverk som Sverige har förbundit sig att följa. Utformningen av ytorna blir unik för varje flygplats utifrån flygplatsens storlek, klassning av banor och vilka landningshjälpmedel som finns.

Man talar om att flygplatsen skall skyddas från flyghinder inom influensområdet, det område inom vilket master, torn eller andra anläggningar kan utgöra fysiska hinder för luftfarten.

MSA-yta och kontrollzon: Vad gäller på Göteborg Stallbacka Airport?

Längst bort från flygplatsen återfinns MSA-ytan (minimum sector altitude) på vilken ett flygplan påbörjar den sista delen av en inflygning mot flygplatsen. Den MSA-påverkande ytan sträcker sig i cirklar 55 km ut från Trollhättan- Vänersborgs flygplats och berör 28 olika kommuner. Något förenklat kan man säga att detta är den höjd till vilken man kan tillåta byggnader utan att de stör luftfarten nära en flygplats.

Området närmast flygplatsen som syftar till att skydda flygtrafik under start- och landningsfas kallas för kontrollzon. Inom denna finns egentligen flera höjdbegränsande ytor.

Kontrollzonen sträcker sig från marken upp till 450 meters höjd och berör stora delar av både Vänersborgs och Trollhättans kommuner. Kontrollzonen är närmast att betrakta som ett ”skyddsområde” för flygplatsen som i möjligaste mån skall vara fritt från hinder.

Närmast flygplatsen kommer procedurytor inom vilka flygplanen måste följa bestämda rutiner, så kallade procedurer. Ju närmare flygplatsen desto lägre måste hindren vara för att flygtrafiken skall fungera säkert.